Nieuwe stappen zetten

Al bijna twintig jaar is Schuttelaar & Partners bezig met duurzaamheid in de agro foodsector. We kennen de issues en het speelveld. We zien dat in de fashion sector veel dezelfde issues bestaan en willen onze kennis en kunde inzetten om ook hier positieve impact te hebben.

REWORK Cradle to Cradle® workwear

Een goed voorbeeld is REWORK Cradle to Cradle workwear. Dit is de eerste katoenen werkkleding die uiteindelijk niet in de vuilnisbak belandt. De kleding is zo ontworpen dat alle onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt. Zo wordt van oude werkkleding nieuwe garens of compost gemaakt.

REWORK, gecertificeerd met het zilveren Cradle to Cradle-certificaat, is het resultaat van een unieke samenwerking tussen:

  • Bedrijfskledingproducent Van Puijenbroek Textiel
  • Textieldienstverleners Berendsen en Lavans
  • Afvaldienstverlener en grondstoffen- en energieleverancier Van Gansewinkel Groep
  • Ieder bedrijf heeft zijn eigen rol in de kringloop van garen tot werkkleding.

 

Veel bedrijven zijn bezig met recycling maar Cradle to Cradle gaat nog een stap verder. Al tijdens het ontwerp en de productie wordt slim gewerkt vanuit de gedachte ‘afval is voedsel’. Deze aanpak is een goed antwoord op de wereldwijde groeiende schaarste aan grondstoffen. Want waarom waardevolle grondstoffen als katoen weggooien als je ze goed kunt hergebruiken?

Schuttelaar & Partners verzorgde de communicatie rondom REWORK. We ontwierpen de huisstijl, inclusief het logo en ontwikkelden een leaflet en website waarin het verhaal simpel en helder wordt uitgelegd. Tenslotte was Schuttelaar & Partners verantwoordelijk voor de PR rondom de lancering op 7 december.

REWORK is een inspirerend voorbeeldproject van vier bedrijven die hun krachten bundelen om de textielindustrie te verduurzamen. Het project past dan ook uitstekend bij het FashionTeam van Schuttelaar & Partners, dat de kleding- en textielindustrie helpt om een stap verder te komen met duurzaam ondernemen.

Laat Sofie u inspireren over MVO in de modewereld.

Duurzaam inkopen

Ook bij Schuttelaar & Partners proberen we onze impact op het milieu te beperken. Een groot deel van onze impact zit in de kantoorartikelen die we gebruiken, daarom gebruiken we uitsluitend papier met FSC-certificaat waarvoor we de CO2-uitstoot compenseren. Als we nieuwe apparaten of meubilair kopen, kiezen we voor energiezuinige en duurzaam geproduceerde varianten. Ook bij de lunch houden we rekening met duurzaamheid en is een groot deel van de producten biologisch en als er vis wordt geserveerd is deze MSC-gecertificeerd. Onze koffie, thee en suiker zijn Fair Trade of Rainforest Alliance gecertificeerd.

Energie- en papierverbruik

Voor een dienstverlenende organisatie zijn energie- en papierverbruik de belangrijkste milieu indicatoren. Om ons energiegebruik te beperken stimuleren we reizen per OV en fiets, ondermeer door het beschikbaar stellen van bedrijfsfietsen voor afspraken in de buurt van kantoor. We zijn terughoudend met het vergoeden van vervoer per auto en het beschikbaar stellen van leaseauto’s. In september 2011 zijn er zonnepanelen en een groen dak, van sedum, geplaatst op ons dak in Den Haag. Daarmee wordt energie opgewekt voor circa zestien laptops en is het beter geïsoleerd. Zo willen we ons gas en elektriciteitsverbruik verlagen. De toename in verbruik ten opzicht van 2011 is te wijten aan het feit dat er in 2012 zowel meer koel- als graaddagen waren. Natuurlijk printen we standaard dubbelzijdig, zo min mogelijk in kleur, gebruiken we FSC papier en vragen we aandacht voor het printgedrag van onze collega’s. Ons papierverbruik laat kleine veranderingen zien over de afgelopen jaren. De uitdaging voor de komende tijd is om het gebruik toch nog verder te reduceren.

 
MVO Verslag 2013 MVO Verslag